Skocz do zawartości

Kilka pytań.......

bies

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich !

No i stało się....... , jestem posiadaczem 2 muchołówek ( jedna ma zielone pułapki , druga w środku czerwone ) yeah

Jako że jestem nowy i jeszcze nie umiem się poruszać po tym forum proszę o odpowiedżi na moje pytania , bo choć już trochę czytałem na jakichś forach nie mam jednoznacznej odpowiedzi .

1. Zakupione roślinki są stosunkowo ( chyba ) małe , wielkość największej pułapki to ok. 3cm (13 szt.w doniczce o szer. 8 cm ) czy powinienem ją przesadzić ? Jeżeli tak to kiedy ?

2. Moja wiedza narazie opiera się o jakieś szczątkowe informacje znalezione w necie gdzie było napisane żeby podlewać 4 razy dziennie do spodeczka ok. 2 cm wody , jak wsiąknie dolać , ale mam wrażenie że ile bym nie wlał lol2 to tyle wsiąknie . Wierzchnia warstwa torfu jest już bardzo mokra , a boję się przelać - jak podlewać ?

3. Czytałem o " dokarmianiu " , ale jak często ? I jaki to ma wpływ na roślinę ? Rośnie lepiej/szybciej ? Po jakim czasie po strawieniu ( i otwarciu pułapki ) poprzedniej zdobyczy podać nową ?

4. Czy pęd wyrastający ze środka ( ok.2 cm ) to pęd kwiatowy ? Zostawić ? Uciąć ? i jaki to może mieć wpływ na muchołówkę

Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedzi a ze swej strony obiecuję sukcesywnie przeczytać wszystkie wątki ( trochę to potrwa , a do tej pory nie chciałbym czegoś zrobić nie tak )

Odnośnik do odpowiedzi

1. 3cm pułapka to już dorosłe rośliny, przesadzać nie musisz, ale możesz na wiosnę

2. podlewaj tak, że jak wsiąknie, to poczekaj i dolej, jak jest bardzo mokro to już nie dolewaj

3. nie trzeba dokarmiać, wiosną wystaw je na balkon na bank samo się coś złapie. Świetnie dadzą sobie radę z samej fotosyntezy. Dla funu możesz czasem wrzucić coś żywego jak Ci sie nawinie, ale nie sądzę, żebyś zauważył szczególny efekt takiego dokawmiania

4. Utnij. Oslabi roślinę. Żeby uzyskać nasiona trzeba mieć dwa kwiaty (z dwóch roślin)

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że powinieneś zacząć czytanie od tematu z poniższego linku. Znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie swoje pytania. Przynajmniej zerkając tak z grubsza znalazłem i sprawy związane z przesadzaniem, podlewaniem, dokarmianiem... Ewentualnie chętnie Ci potem użytkownicy pomogą, jakbyś miał dalsze pytania, nie opisane w tym mini kompedium.

http://www.rosliny-owadozerne.pl/Dionaea-M...anie-t8786.html

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ piszesz, że jesteś początkującym, zwróć uwagę co to za pęd wyrasta ze środka. Mimo wszystko zdarza się laikowi pomylić młody liść z pędem kwiatowym.

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ piszesz, że jesteś początkującym, zwróć uwagę co to za pęd wyrasta ze środka. Mimo wszystko zdarza się laikowi pomylić młody liść z pędem kwiatowym.

Bez przesady już potrafię odróżnić pęd kwiatowy od liścia , dylemat mój polega na tym czy i kiedy ( bo można spróbować rozmnożyć ) dokonać " egzekucji ". W jakiej fazie wzrostu kwiatka i co z nim zrobić po ucięciu ?

Odnośnik do odpowiedzi

Im pęd dłuższy tym lepiej, wiadomo. Ale też im dłużej go utrzymujemy na roślinie tym bardziej ją męczymy (chociaż to nic w porównaniu z samym zawiązywaniem nasion). Podobno optymalna wielkość kawałka, z którego chcemy uzyskać siewki, to 3cm - także pęd tyle powinien mieć (albo więcej, zrobisz kilka odcinków->szansa na rozmnożenie wzrasta). Jak dotąd jeszcze tego nie próbowałem, mam muchołówkę od całkiem niedawna. Ze swojej strony powiem, że moja roślina próbowała kwitnąć 2 razy (w 2tygodniowym odstępie), pędy natychmiast ucinałem (nie miały nawet centymetra). Minęło 5-6 tygodni i teraz mam kilka nowych roślin potomnych i widzę, że praktycznie z każdego kąta liściowego wyrasta nowy stożek wzrostu (sadzonki). Dodam że stara roślina wcale nie jest jakaś wybitnie duża, zwyczajny okaz z LM (z końca listopada).

Mam pytanko do bardziej doświadczonych, co dorasta szybciej: sadzonka z pędu kwiatowego czy roślina uzyskana z dorosłego okazu?

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko do bardziej doświadczonych, co dorasta szybciej: sadzonka z pędu kwiatowego czy roślina uzyskana z dorosłego okazu?

Zdecydowanie najszybciej roślina, która jest ciągle połączona z rośliną mateczną, czyli odrost od dorosłej przed odsadzeniem.

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie najszybciej roślina, która jest ciągle połączona z rośliną mateczną, czyli odrost od dorosłej przed odsadzeniem.

Zatem dorosła roślina mająca kilka takich odrostów może czuć się osłabiona i mieć spowolniony wzrost czy raczej jest to bez większego znaczenia dla niej?

Odnośnik do odpowiedzi

Dorosła roślina zwykle nie rośnie (tzn nie powiększa się) tylko zmienia liście więc to chyba nie jest jakieś ogromne obciążenie dla niej. Ale jakoś specjalnie nie obserwowałem swoich muchołówek pod tym kontem.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

A czy jest jest możliwe że moja roślina się podzieliła, i przez to rosną tylko młode rośliny, które puszczają małe pułapki, bo początkowo wiosną puszczała coraz większe pułapki. Aż w końcu nastąpił przełom i muchołówka puszczała duże ilości pułapek, ale małe, teraz dopiero zaczynają większe rosnąć.

I takie pytanie 29 pułapek + 8 rosnących, ile to może być roślin ?? średnica to około 16 cm.

Odnośnik do odpowiedzi

A czy jest jest możliwe że moja roślina się podzieliła

Możliwe.

i przez to rosną tylko młode rośliny, które puszczają małe pułapki, bo początkowo wiosną puszczała coraz większe pułapki. Aż w końcu nastąpił przełom i muchołówka puszczała duże ilości pułapek, ale małe, teraz dopiero zaczynają większe rosnąć.

Raczej roślina mateczna po podziale nie traci na wielkości czy sile, przynajmniej ja czegoś takiego nie zauważyłem. Może podupadła przez inne warunki pogodowe, słoneczne, może inne warunki, temp, podłoże przelane/przesuszone. Jak zaczynają większe rosnąć to tylko się cieszyć. :)

I takie pytanie 29 pułapek + 8 rosnących, ile to może być roślin ?? średnica to około 16 cm.

Może być i 29 roślin. :D

Policz ile jest miejsc z których wyrastają pułapki - tzw. stożków wzrostu. Tyle ile takich miejsc - tyle roślin.

Jeśli każdy z 8śmiu rosnących liści wyrasta z innego miejsca to masz 8 roślin..

BTW - Średnica 16cm? Coś długawe te liscie. Mi tu się widzi niedoświetlenie.

Poka foto.

Odnośnik do odpowiedzi

No faktycznie ładniutka. :)

Fotka mała i niedokładnie zdjecie. Ciężko ocenić ile ich tam jest. Tak na oko 3 - 4, ale może być i więcej.

Najlepiej odkopac, rozdzielić i porozsadzać. Ja lubię pojedyncze rośliny.

Jesli lubisz kępkę to jaka różnica ile ich tam masz? :D

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawiłem ją bezpośrednio pod świetlówki w pokoju (naszczęście 6500k) i telefonem zrobiłem aktualną fotę.

troszkę gorsza jakość ale może coś będzie widać .

Raczej nie będę rozsadzał, bo podobają mi się takie kępy, a pytałem tylko tak z ciekawości.

post-5014-1275258979_thumb.jpg

Edytowane przez pawel033
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.